Translate,Home

zondag 30 november 2014

weekbabbel 30 november - 7 december 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM


                                 Doffers in blakende gezondheid op 30 november

Weer griepgeval

Nadat het een week rustig is geweest is de vogelgriep vast gesteld in Zoeterwoude op een pluimveebedrijf met 28.000 dieren. Vandaag 30 november worden ze geruimd. Heel droevig als je dit als ondernemer mee moet maken. De vrouw haalt eieren bij een boer die een klein bedrijf heeft met koeien en kippen. Daar mocht zijn melkrijder uit Woerden geen melk op komen halen. Deze boer heeft 2x de tank leeg laten lopen in de put. Een hele schadepost waar je niks voor vergoed krijgt.
Op SBS 6 staat op pagina 861 een heel verhaal waar wij duiven melkers ons aan moeten houden. Er mag geen mest mee in de GFT container. Nu kan ik het hier op de groentetuin gooien. Als je in de stad zit waar blijf je ermee. Ook staat er een advies om de duiven binnen te houden en geen bezoek op je hok toe te laten. Nu zullen veel liefhebbers dit wel goed vinden zo. Maar als dit eind maart gebeurd dan zitten wij wel op hete kolen. Dan mag Camiel Eurlings weer naar Brussel gaan zodat we gelijk kunnen gaan vliegen.

Op eigen hok

Nu de doffers vanwege de vogelgriep al enkele weken niet los zijn geweest hebben ze niet stil gezeten vanwege de rui. Alle duiven zien er geweldig glad en strak uit met kraakheldere witte neusdoppen. De mest is ook heel goed met dons erop. Als dit zo is dan hoef je je geen zorgen te maken of het wel goed is met je vogels. Dat hoort in de winter ook zo te zijn want ze komen niet met andere duiven in aanraking dus er kan geen mogelijke besmetting plaats vinden. Vroeger met de vluchten hadden alle manden hun eigen blauw bakje waar ze water in kregen. Nu lange goten zodat heel de rij manden gelijk water krijgen. Wel hierdoor meer kans op besmetting. Wel veel makkelijker voor de begeleiders om ze water te geven. Nog makkelijker is om ze helemaal geen water te geven. Vorig jaar hier vlakbij nog wezen kijken naar een lossing. Het was wachten en laat in de morgen werden deze africhtingen afgelast. Van de 3 auto’s die er stonden werden bij 2 de watergoten leeg laten lopen. Bij de andere niet dus deze jonge duiven hadden geen water gehad. Als ze geen water krijgen leren ze het nooit.
Ben nu begonnen om bij de kwekers bij te lichten. De lamp gaat in de morgen uren vanaf 7.00 tot 10.00 uur aan , in de namiddag vanaf 16.00 tot 22.00 uur. Het is de bedoeling mocht er niks tussen komen om ze 8 december bij elkaar te laten. Als het goed gaat komen dan een maand later de jongen uit de eieren. Deze week de matjes in de broedschaal doen zodat deze klaar staan voor gebruik. Dan maar weer zien hoe het allemaal verloopt. Het is wel makkelijk want deze zitten allemaal per koppel in een eigen box. Dus 100% zeker dat de jongen uit dat koppel komen.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten