Translate,Home

zondag 17 juli 2016

weekbabbel 17 - 24 juli 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                                Doffers op de klep.
Sport nog leuk ….

Velen van ons vragen zich dit jaar af is duivensport nog wel leuk is. Dit jaar abnormaal slecht weer. Voor ons mensen is dit niet leuk. Voor onze duiven is het nog minder leuk. Nu zondagmorgen donker grijs en het regent. Wel is de temperatuur ongeveer 20 graden dus dat is wel goed. Maar dat is het enige positieve op dit moment. Aanstaande woensdag zou het weer een tropische dag worden , het weer gaat op en af zoals Frank de weerman op den Bels zou zeggen. Van zaterdag zitten er zoals ik hoor nog velen niet in hun hok. Het heeft niks te maken met vroeg of laat starten met de jongen het ligt aan het weer en mogelijk nog aan “ iets “ anders wat we op dit moment nog niet weten. Vroeger kweekte je 20 duiven en met Orléans had je er 18 mee , de andere 2 waren gewond of bleven thuis. Nu moet je er 100 kweken om er 20 over te houden. Kunnen duiven minder aan dan vroeger , denk van wel. Vroeger had je gezonde boeren duiven , die kwamen bijna altijd terug.
Ik denk dat het mogelijk kan liggen aan het enten tegen paramixo en het afschaffen van de langere vluchten voor de jongen. Wij moesten vroeger de koeien verplicht in laten enten tegen tbc , toen Japan dit door kreeg wilde men geen vlees meer uit Nederland. Van de één op de andere dag mocht er niet meer geënt worden  … geld … geld. Het bleek dat het totaal niet nodig was. Nu is paramixo verplicht en ik denk dat hierdoor mogelijk bij de duiven steeds weer een andere ziekte bij komt. In het begin toen enten niet verplicht was had ik en nog een lid ze niet in laten enten. Ze gingen in aparte manden. Orléans is toen terug naar huis gekomen omdat er veel dode duiven in de manden lagen. Bij ons die ze niet hadden geënt was er bij terug keer en ook daarna niks aan de duiven te zien. Bij de andere liefhebbers daar ze wel waren geënt rolden ze door het hok heen. Verschillende melkers zijn bij mij wezen kijken want ze wilden het niet geloven. Ik hou niet zo van verplichtingen. Duiven horen zelf hun eigen weerstand op te bouwen. Indien nodig moet je natuurlijk ingrijpen maar zo min mogelijk. Dierenartsen zullen het er wel niet mee eens zijn … geld … geld. 
Toen er is besloten dat we geen langere vluchten met de jongen mochten houden ( waar praktisch nooit geen duiven op werden verspeeld ) zijn we ieder jaar een stapje terug gegaan. Uit de prijswinnaars van de flut vluchtjes zijn we massaal jongen gaan kweken en kweken. Is een vlucht nu zwaarder en wat verder dan kunnen veel van deze duiven het niet aan. Je hoor nogal eens dit jaar , ik stop er mee , ik ga andere leukere dingen doen.

Op eigen hok

Van de 15 jongen die vorige week zaterdag nog niet thuis waren is er zondagmorgen en maandagmorgen één gekomen. Er zijn jongen opgegeven , deze zaten in s’Gravenzande , Barendrecht , Amerongen en Doetinchem. Vrijdagmorgen een bericht dat er één in Heerenveen zat. De liefhebbers zouden ze enkele dagen verzorgen en los laten. In Doetinchem zat die bij een jeugdcentrum. Ze hebben hem dinsdagmorgen los gelaten en hij zat in de loop van de morgen weer in het hok , bedankt. Van de anderen heb ik nog niets gezien. De jongen kwamen allemaal één voor één en hopelijk hebben ze er veel van geleerd. Deze week alleen een jonge duiven vlucht. Vrijdagavond zijn 38 jongen de mand in gegaan naar Feluy wat weer is veranderd in het westelijk gelegen Oudenaarde !! De vooruitzichten waren redelijk goed en dat viel in de morgen tegen vanwege de hardnekkige bewolking. Ze zijn om 12.30 uur los gelaten. Om 14.10 kwam een koppel van een 40 over en even later kwam er één terug die daar mogelijk bij heeft gezeten. Maar nee hoor ze bleef vliegen , het Freuleke los gelaten die dan meestal naar het dak gaat maar nu ging ze mee vliegen. Dus heel wat tijd verspeeld. Alle jongen kwamen weer uit het noorden en weer allemaal één voor één. In een uur tijd waren er 18 van de 38. Er zijn er zaterdag nog 11 bij gekomen dus nog 9 te gaan. Zondagmorgen voor 8 uur was er één bij gekomen. Als je zo hoor is dit bij de meeste liefhebbers zo en anders ben je spekkoper. In een goed kwartier waren de prijzen in de club er uit. Dus dat viel wel mee maar daarna kwamen ze mondjes maat. Midden komende week zou het tropisch worden. Niet te best voor mens en dier. Of ze komend weekend mee gaan naar Quievrain is nog te bezien. Na de hectiek van vorige week ( 4 vluchten ) was er voor de oude deze week geen vlucht. Komend weekend mag er meegedaan worden op de dagfond vlucht Issoudun 590 km. Ook voor de oude maar eens kijken wat de temperaturen doen aan het eind van de week. Je moet niet mee doen , je mag mee doen.
Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten