Translate,Home

zondag 30 oktober 2016

weekbabbel 30 oktober - 6 november 2016

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                           MO (niek) met duivin 
Wintertijd

Dit weekend weer schaats wedstrijden te zien op de televisie. Vind het meestal mooi om naar te kijken. Blijf er niet voor thuis en als het tijd is om de duiven te voeren dan gebeurd dit gewoon. Zelf voer ik ze twee keer per dag , heb dit altijd zo gedaan en blijf dit ook zo doen .. ouderwets hé. s’Morgens om een uur of negen met het voeren krijgen ze water en daar hebben ze heel de dag genoeg aan. In de middag gaat Adje om ongeveer vier uur naar het hok om ze weer wat voer te geven. Zo hoeft het licht niet aan en als ze hebben gegeten en gedronken kunnen ze gelijk op hun plaats gaan zitten. Zal met de wintertijd mogelijk in de middag nog iets eerder worden. Dat kan ik natuurlijk doen omdat ik thuis ben. Op de lopende band kan ik goed zien of de mest goed is. Ligt er ook nog wat dons op dan is het wel in orde. Heb wel eens een duif gehad die altijd dunne mest had als hij niet gekoppeld was. Ging de duivin er bij dan was gelijk de mest weer goed. Hou er niet zo van maar als het een goede vlieger is mag die wel blijven. Waarschijnlijk een zenuwachtige duif.

NPO en Beurs

Over 3 weken is al weer de NPO beurs. Ik denk dat het wel eens een drukke beurs kan worden. Het nieuwe bestuur heeft een nieuwe weg in geslagen en daar kan je alleen maar waardering voor hebben. Al naar meer dan 10.000 email adressen wordt de nieuwsbrief gestuurd. Dit bestuur doet hun uiterste best en waardeer dat. Diegene die altijd negatief is daar zou ik tegen zeggen … ga kippen houden. Duivensport is een prachtige sport die veel meer door jongeren beoefend zou moeten worden. Maar dan moet het wel betaalbaar blijven. Veel kinderen hebben een konijn of een cavia. Een klein hokje met enkele jonge duiven zou toch ook leuk zijn. Erbij zitten en ze mak maken , prachtig toch. Misschien niet om gelijk mee te gaan vliegen maar het gevoel krijgen om met duiven om te gaan. Jong geleerd is misschien op oudere leeftijd met de sport mee doen.
Het NPO bestuur heeft weer een contract voor de vaste voetring afgesloten van drie jaar. Hierdoor zou mits geen onvoorziene omstandigheden geen verhoging zijn de komende 3 jaar. De prijs blijft € 0,50 per ring. Zag dat in België € 1,00 voor de eerste 150 ringen moet worden betaald en voor de volgende zelfs € 2,00. De KBDB zegt dat hun de ring €1,07 kost en er zelf geld op toe legt !! zeer ongeloof waardig. Dan vraag ik me af waar is men mee bezig. Ik zou zeggen vraag aan de NPO waar zij de ringen bestellen zodat ze ook daar de ringen kunnen bestellen en de Nederlandse prijs kunnen hanteren. Of blijft er daar meer aan de strijkstok hangen. Zeg al wel meer hoe duurder men het maakt hoe meer ouderen er mee stoppen en ieder lid is er één.
De NPO is meer open dat zie je ook aan de doping controle’s. De NPO publiceer ze en de KBDB zegt dat er 9 doping gevallen zijn en ik las dat er enkele bekende liefhebbers bij zouden zijn. Waarschijnlijk hierdoor is er verder niks van over te lezen en zal men het wel in de doofpot willen stoppen. Enkele jaren geleden waren er ook enkele gevallen in België en gelijk in volle glorie met naam erbij in de media , maar ja dat waren gewone liefhebbers. Zelfs op Pipa lees je er nu niks over en die zijn meestal heel snel met alle nieuws.

Op eigen hok

De voorbije week de duiven toch maar gescheiden. Als de zon een beetje schijnt beginnen sommige weer een beetje kriealig (Aspers) te worden en ik wilde ze niet meer op eieren laten komen. Vandaar toch maar van elkaar. Voordat de doffers alleen in het hok zaten eerst onder de lopende band een vracht veren en veertjes weg gehaald. Wat een laag lag er onder zeg , een goed teken. De meeste doffers staan op 1 of 2 oude pennen. Bij de doffers is de schuifdeur dicht zodat het wat rustiger is in het hok. De toekomstige weduwduivinnen zitten met z’n allen bij elkaar. Deze week is het hele spul 2x in de ren in bad geweest , goed voor de pluim. Ik heb nog 2 spoetniks die ik op de klep bij de doffers kan zetten dan mogen ze met goed weer er in en kunnen de jongen en zomerjongen leren waar ze in 2017 naar binnen horen te gaan. Heb dit vorig jaar ook gedaan. De zomerjongen die op de natour mee zijn geweest zien er allemaal mooi strak en glad uit. Dan is het genieten als je even in het hok zit. De “ nonnen ” kunnen iedere dag in de ren. Alleen de voorkant is open , aan de zijkant zit winddoek , nu zitten ze niet meer in de trek. Wat me opvalt is dat ze toch veel binnen op de schapjes zitten. Ze hebben het blijkbaar naar hun zin in het hok. Alleen als de zon schijnt liggen ze te zonnen , lekker toch. Gisteren zaterdag hier prachtig weer dan denk ik 6 weken zo houden en dan van lieverlee wat beter. Heb het niet zo met de winter. We wachten maar af wat voor winter we krijgen
Goede gezondheid en hou je haaks.

Ons email adres is :  addejongheukelum@hotmail.com

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten