Translate,Home

zondag 3 augustus 2014

weekbabbel 3 - 10 aug 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                         De jongen in hun hok.

Wisselvallig

Wat een wisselvallig weer is het dit jaar , dan enkele dagen best lekker en dan weer benauwd warm. Niet zo lekker voor mens en dier , maar we moeten het er mee doen. Zo hadden we hier maandag regen en dinsdag zou alleen in het zuidoosten een bui kunnen vallen. Nou we hebben hier dinsdagmorgen een hoosbui gehad. Dit doet me denken aan een verhaaltje van m’n vader. Vroeger werd bij de boeren het hooi in het land op hopen gezet. Er was eens een boer die al de hopen naar de randen van het land aan het slepen was. Men keek bedenkelijk wat hij aan het doen was en vroeg wat ben je aan het doen …. Nou zei hij : de meneer in de radio zei dat er in het midden van het land een bui kan vallen dus haal ik het hooi uit het midden van het land. Zoals u begrijpt was er toen pas radio en wat wist je toen als boertje die het dorp nooit uit kwam. Tegenwoordig is het wel wat anders dat boeren , als je 30 jaar geleden zou zeggen dat de koeien in de toekomst automatisch door een robot zouden worden gemolken dan werd je voor gek verklaard en toch is het al zo.   

Op eigen hok

Deze week de jongen weg gebracht voor een training naar Ulvenhout een kleine 40 km. Zo vliegen ze een eindje en hopelijk heeft de sperwer het niet in de gaten en zijn ze binnen voordat die er erg in heeft. Het duurt meestal wel even voordat ze durven te vallen. Een dinsdag kwam hij ook weer even langs toen de jongen los waren. Zodoende een keer weg gebracht misschien willen ze beter vallen. Doe ze s’avonds op m’n gemak in de manden met water bakjes er aan. Dan kan ik de volgende dag zo weg rijden als het weer goed is tenminste. Niet dat ik zo nauw kijk want met de vluchten zal het ook wel eens wat minder zijn en ze moeten wel ergens tegen kunnen. Een vrijdagavond zijn er weer 40 de mand in gegaan naar een nieuwe losplaats genaamd Feluy dit is hemelsbreed 157.257 km van het hok. Ze werden om 8.30 uur gelost en de eerste twee kwamen uit de goede hoek zoals we dat zo mooi zeggen. Het duurde twee minuten voordat ze naar beneden kwamen inmiddels waren het er vier. Deze werden op 10.18 geklokt , toen enkele die snel binnen waren , op 10.20 zaten er 8 in de klok. Ze kwamen regelmatig af , sommigen bleven enkele minuten vliegen eer ze durfden te vallen maar dat zal het hele jaar wel zo blijven. In de club werd nu begonnen met 5 – 6 – 8 – 9 – 10 – enz en er stonden er 24 van de 40 op de uitslag. In de regio 2b werd tegen 3244 duiven begonnen met de 26 – 27 – 31 – 32 – 52 – enz.  hier 25 in de uitslag. Zie voor de uitslagen op de site bij prestaties. Ondanks het treuzelen eigenlijk best tevreden. Op 11.28 waren er 34 en met afslaan om 14.00 uur moesten er nog vier komen en deze zijn ook alle op zaterdag weer gearriveerd. Op naar volgende week dan is er voor de jongen een vlucht gepland uit Quievrain 186 km. Als ze alle naar m’n zin zijn mogen ze alle weer mee.
Zoals u op de foto kan zien is het hok nadat ze er zijn in gegaan niet meer schoon gemaakt. In 2010 en 2011 ook niet gedaan en toen 1e en 2e met de jongen in afdeling 7. De vrouw had er een hekel aan en in 2012 en 2013 maakte zij de hokken wel schoon en het vliegen met de jongen was pet. Nu doe ik de jongen zelf weer en mag ze er niet meer in komen. Maak het nu niet meer schoon , heb toch altijd een masker op vanwege de astma dus zo geen bezwaar. Wel moet je hok heel droog zijn. Dit jaar de Polarheat verwarming er in , deze staat op 70% luchtvochtigheid. De Polarheat bevalt heel goed , veel minder stof en het hok is kurkdroog. Is je hok niet droog dan wel iedere dag krabben. Allen nog veel succes , met geen verliezen op mooie vluchten.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl
U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten