Translate,Home

zondag 26 oktober 2014

weekbabbel 26 oktober - 2 november 2014

               Ad de JONG  -  HEUKELUM

                                    Samenstellen koppels in kooitjes.

Koppelen

Onlangs de kwekers in de kooitjes gedaan om te kijken hoe ik ze koppel , makkelijk die kooien. Er worden weer koppels omgekoppeld  eens kijken wat er dan uitkomt. Eén ding weet ik zeker er komen duiven uit. Maar of het ezels of renpaarden zijn dat moet je afwachten.   Dat bekijken kan mooi als het regent in de schuur waar plaats genoeg is om dit te doen. Het ene jaar is het andere niet wat kweek betreft , soms heb je er een heel best kweekjaar tussen zitten. Wat daar de oorzaak van is kan ik u niet vertellen. Sommigen beweren dat dit door de maanstand komt als de jongen uit het ei kruipen. Ook zou dit te maken hebben met het verspelen van de jongen.
Vorig jaar was het eind oktober prachtig weer met temperaturen tot 23 graden. Dit jaar is het eind van deze maand wisselvallig met deze week de eerste najaarsstorm al is het hier nog wel mee gevallen. We zitten hier in het midden van ons kikkerlandje en meestal is de storm langs de kust op het hoogte punt. De zogenaamde taart vluchten hebben over het algemeen op de zaterdag geluk gehad met het weer. Alleen die van 25 oktober  hadden geen best weer althans hier was het niet best. Zo te horen zijn er met deze taart concoursen weinig verliezen dit jaar. Heel anders dan met de jonge duiven vluchten hier in afdeling 7. Pas op 26 juli begonnen en heel veel verliezen. Misschien zijn de jongen te oud en denken ze zelf we kunnen er wel tegen aan en vliegen het hok voorbij , misschien een beetje gestrest en weten dan niet of moeilijk uit het noorden terug te komen. Heb zelf de jongen verschillende keren voor de vluchten weggebracht en indien mogelijk ook tussen de vluchten één keertje. Dit omdat ze bij elkaar zitten. Als ze gaan drijven trainen ze niet zo goed meer en lopen dan liever achter elkaar aan op het dak of op het gras voor het hok. Jaag ze nooit op anders gaan ze misschien bij de buurman op het land zitten. Dan maar liever op het gazon daar komt in ieder geval geen kunstmest.     

Op eigen hok

Eigenlijk is er niet zoveel te vertellen op het hok de rui gaat wel goed , om ze snel te laten ruien zegt men dat je ze niet los moet laten. Hier hoeft het niet zo snel , de oude hebben nog 2 en de jaarlingen 2 – 3 pennen staan. Ik denk er over om de vliegers ongeveer 10 januari te koppelen dus nog tijd genoeg om de rest van de pennen te vernieuwen. Als het goed gaat kunnen dan 4 weken later de eieren uitkomen. Als de jongen een dag of 18 zijn kunnen de doffers of de duivinnen er af om de jongen nog een weekje te voeren. Denk erover om dit jaar de doffers één jong te laten houden zodat ze wat bakvaster worden. Dan gelijk op weduwschap en daarna zoals Willem de Bruin één dag per week bij elkaar laten zitten. Kan met goed weer gecombineerd worden door de doffers een stukje te lappen zodat de jaarlingen het weduwschapsspelletje door krijgen. De kwekers zijn al bijna klaar voor de kweek en zullen als alles goed gaat ongeveer 8 december gekoppeld worden. Dan zit de tweede ronde gelijk met de ronde van de weduwnaars. Zoals je ziet zijn er plannen en voornemens genoeg maar of het allemaal gebeurd is een ander verhaal , de tijd zal het leren.

Heeft u vragen mijn email adres is :  jon72780@planet.nl

U kan van alles bekijken op  http://www.addejongheukelum.blogspot.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten